2001: A Space Odyssey
Σε κάποια φάση ο Kubrick είχε οραματιστεί να παρουσιάσει το “Dr. Strangelove” σαν ένα ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργήσει εξωγήινοι. Παρόλο που αργότερα απέρριψε αυτήν την ιδέα, ενδιαφερόταν ακόμα να ασχοληθεί με μία ταινία επιστημονικής φαντασίας και γι’ αυτό έψαξε τους καλύτερους συγγραφείς αυτού του είδους. Το Φεβρουάριο του 1964, του συνέστησαν τον Arthur Clarke και 2 μήνες μετά συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου ο Clarke βρισκόταν για να επιμεληθεί ένα βιβλίο. Ο Kubrick εντυπωσιάστηκε από το μυθιστόρημα του Clarke, “Childhood’s end”, το οποίο μιλούσε για μία ανώτερη φυλή εξωγήινων όντων που θα βοηθούσε την ανθρωπότητα να καταστρέψει τον παλιό της εαυτό και να ξαναγεννηθεί πιο αναπτυγμένη. Trailer – LINk1 – LINk2
Τα δικαιώματα για την ταινία είχαν ήδη αγοραστεί, αλλά η κεντρική ιδέα του βιβλίου αποτέλεσε τον πυρήνα της ταινίας που δημιούργησαν από κοινού οι Kubrick και Clarke. Ο Clarke θεώρησε ότι θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσουν ως αφετηρία το διήγημά του, του 1948, “The Sentinel” – ένα “τετράεδρο” βρίσκεται στο φεγγάρι, το οποίο αποκαλύπτει στους εξωγήινους την ανθρώπινη παρουσία, όταν εισχωρούν σ’ αυτό. Από το Μάιο μέχρι τα Χριστούγεννα του 1964, ο Clarke έγραψε το μυθιστόρημα 2001: A Space Odyssey, όπως ονομάστηκε αργότερα, στο Chelsea Hotel (με πελάτες το William S. Burroughs κι άλλους beatnik συγγραφείς), όταν ο Kubrick εργαζόταν πάνω στο σενάριο. Δούλευαν ο ένας στις ιδέες του άλλου ώστε να δημιουργήσουν ένα συνεχές σύνολο.
Η ιστορία αναπόφευκτα κατέληξε σε ένα οπτικό πόνημα για την εξέλιξη του ανθρώπου. Οι αρχέγονοι πίθηκοι μαζεύονται για φαγητό και νερό και κοιμούνται μαζί. Αναγκάζονται να φύγουν από το νερόλακκο κι έτσι δεν μπορούν να επιβιώσουν εύκολα. Τότε ο μονόλιθος κάνει την εμφάνισή του. Ένας πίθηκος ανακαλύπτει πώς να χρησιμοποιεί τα κόκαλα σαν εργαλεία ή όπλα. Μαθαίνουν να κυνηγούν και να τρώνε τα ζώα που κάποτε έτρωγαν πλάι τους. Οι πίθηκοι ανακαταλαμβάνουν το νερόλακκο από τους αντιπάλους τους και χτυπάνε έναν από αυτούς μέχρι θανάτου.
ΟΚ. Πενήντα χρόνια πριν, μήπως δεν ξέραμε ακόμα τί είναι το κομπιούτερ? Υπέροχο πόνημα απ’ τη μεριά του Κλαρκ, αλλά κι ο Κιούμπρικ μετά να κάνει εικόνες το πόνημα του συγγραφέα!
Ναί, όντως, η ταινία μιλάει για την γέννηση του κόσμου, του ανθρώπου μετά και την εξέλιξή του. Δηλαδή, απλά πράματα, μη πονοκεφαλιάζετε.
Όντας καί παραγωγός, ο Κιούμπρικ έβγαλε τα μαλλιοκέφαλά του απ΄ αυτή την ταινία, τόσα πολλά που άντεξε οικονομικά ώστε να γυρίσει μετά από δεκαετίες το “μάτια διάπλατα κλειστά” με τον Κρουζ.
Η περιγραφη που προηγηται ειναι οκ.Να προσθεσω οτι τα σκηνικα,το διαστημοπλοιο,στολες ,κρανη,υπεροχης καθαροτητας ληψεις του διαστηματος κλπ σε κανουν να πιστευεις οτι γυριστηκε χτες και οχι πριν μισο αιωνα.Μεγαλε Κιουμπρικ.Αυτο που κανει την ταινια μυστηριο ειναι οι τελευταιες σκηνες που δεν βγαζω ακρη,οποτε ο καθενας βγαζει τα δικα του συμπερασματα.