Η αληθινή ιστορία μιας εθνικής πνευματικής αφύπνισης στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και η προέλευσή της μέσα σε μια κοινότητα εφήβων χίπις στη Νότια Καλιφόρνια.
γιωργος τιμπολης · 12 Ιουλίου, 2023 at 15:18:46 · →
τα σχολια με κινησαν να δω το τρειλερ.αντικειμενικα η ταινια ειναι ενα 4/10 λογου αδιαφορου σεναριου.θα μπορουσε να παει στο 6/10 παρουσιαζοντας τον εναγκαλισμο των λοατκοι απο τους προτεσταντες.αυτο σαν σχολιασμο για την ταινια.στα σχολια το μονο που εχω να σχολιασω ειναι στο πρωτο σχολιο του φιλου socio.στο ιδιο καζανι ακρα δεξια-αριστερα και αναρχικοι.στο ιδιο καζανι βουδιστες-σαιντολογοι.οι επαστατες πλεον κρειβονται στην αποχη,προς το παρον ως φυλακες.θα ηθελα ενα σχολιο απο τον καθηγητη σχετικα με την αποψη του για τους πολιτες του 50% της αποχης . tu].
Χάρης · 11 Ιουλίου, 2023 at 14:55:25 · →
Μόνον που ακόμη δεν καταλάβατε πως δεν σχολίασα την ταινία αλλά αυτά που λέτε εσείς με αφορμή την ταινία.
Αν θεωρείτε πως η προβληματική που ανέπτυξαν οι μετά-εφηβοι Αμερικάνοι για το Βιετνάμ μπορεί να συγκριθεί ευθέως ως προς τον ρομαντισμό της με την προβληματική της ανόδου του ισλάμ στα γαλλικά προάστια εμένα μου περισσεύει.
Τσιτατα και σεντόνια γράφετε εσείς κύριε καθηγητά . ελπίζω μόνο να μην είστε της ψυχανάλυσης γιατί τα ψυχογραφηματα σας για τους άγνωστους συνομιλητές είναι λίγο έως πολύ γελοία.
(Περί ηλικίας παρανόηση από μέρους μου(
socio.logist · 11 Ιουλίου, 2023 at 14:32:46 · →
Σου έδωσα καμιά 30-αριά λόγους που η ταινία είναι προβληματική. Βρήκες κάτι θετικό -όχι για την ταινία – αλλά για την “θεσμική θρησκεία” – αγνόησες όλα τα υπόλοιπα, και νομίζεις ότι κάνεις κριτική κι ότι εκφράζεις λογική 🙂
Δεν καταλαβαίνεις ούτε καν την φασιστική καθοδήγηση-μπαρούφα “πολιτιστική επιβίωση” που πέταξες στο τέλος…
Ακούγεσαι σαν εντελώς μπλεγμένος έφηβος σαν τους χίπιδες της ταινίας – και μου λες ότι είσαι νεότερος απ’ότι νομίζω – λες κι εγώ σου είπα κάτι άλλο.
Κάνεις κριτική σε πράγματα που δεν είπα (να το διορθώσεις αυτό…)… κι όμως επιμένεις ότι ο άλλος δεν έχει λογική (που τυχαίνει να διδάσκει στο πανεπιστήμιο)!…
Απλά εθελοτυφλείς, κι ήρθες (όπως φάνηκε απο την 1η πρόταση σου) να υπερασπιστείς την “θρησκεία”
γιατί απλά φοβάσαι…. γιατί απλά αυτός είναι ο συντηρητικός κόσμος γύρω σου…
γιατί χαλάει το image και το νόημα του ποιος φαντάζεσαι ότι είσαι…
Και γιατί νόμισες ότι η θρησκεία χρειάζεται την άθλια υπεράσπισή σου.
Άλλα αντ’άλλων κ στην κορφή κανέλα Χάρη… με εύκολα τσιτάτα-απαντήσεις από τον Κωτσόβολο & με έπαρση για να κρύβεις τα προβλήματα… Προς το παρόν ψάξε γιατί τα συναισθήματά σου γίνονται η αιτία να γίνεσαι αμυντικός και να εθελοτυφλείς. Αργότερα για σένα η κριτική σκέψη (και η “απλή λογική” – μα πως τα λες έτσι), και αν τα καταφέρεις – θέλει κότσια και πολύ κόπο….
και να αλλάξεις τον κόσμο που τώρα περιστρέφεσαι….
προς το παρόν απλά αναπαράγεις ό,τι λέει…
The end 🙂
Χάρης · 11 Ιουλίου, 2023 at 13:07:08 · →
Το τσουβαλιασβα άρχισε από εκείνον που ταυτίζει χιπικες ευαγγελικές αιρέσεις και cult ομάδες με επίσημες εκκλησίες ιστορίας χιλιετιών.
Ειμαι αρκετά νεότερος από ότι νομίζετε και έχω την κριτική ικανότητα να διακρίνω πως η ταύτιση της δεξιάς αντίδρασης των millennium νέων με τους αριστερούς χιπιδες του 1960, που επίσης έγινε από εσάς, είναι πολύ μα πολύ προβληματική.
Κανένας εθνικισμός. Απλή λογική.
socio.logist · 11 Ιουλίου, 2023 at 11:26:22 · →
Αγαπητέ Χάρη, δεν είναι κρίμα το όνομα και καθόλου ουσία? Η άποψή σου δεν έχει καμία σχέση με κριτική ανάλυση. Αλλά προφανώς έχεις μεγάλη ιδέα ότι τα ξέρεις όλα και για τις “κριτικές” ικανότητες σου ε; :-)) Λοιπόν, κάτι πας να ξεκινήσεις με την θεσμική θρησκεία ενάντια σε cult οργανώσεις, έχεις κάποιες ιδέες – αλλά αυτό ειναι μόνο μια μικρή πλευρά της αναλυσης, μετά αρχίζεις τα πασαλείματα, υπεραπλουστεύσεις και γρήγορα συμπεράσματα που μάλλον σε βολεύουν. Δεν μπορείς μας λες να δεις τίποτα άλλο… Φυσικά δεν μπαίνεις καθόλου στην ουσία που έγραψα κ προφανώς δεν βολεύει… . Πετάς και μια Γαλλία άλλα αντ΄άλλων για σάλτσα… και τέλος πετάς και μια “πολιτισμική επιβίωση” που βρωμάει φασιστική εθνικιστική ενημέρωση-προπαγάνδα (πιθανόν να μην το έχεις καταλάβει ακόμα αυτό – πιθανόν να το έχεις και να σου αρέσει…)
Επειδή δεν (θέλεις ή μπορείς) να κατανοήσεις πολύπλοκα θέματα – και θέματα που δεν είναι άσπρο-μαύρο, και θέματα που χρειαζονται πλυντήριο όχι πασαλείματα, νομίζεις κ ότι όλοι οι άλλοι είναι χαζοί ε; … Σε κόβω στην ηλικία των χίπιδων, ή λιγο μικρότερο, να προσέχεις LOL
Χάρης · 11 Ιουλίου, 2023 at 09:47:36 · →
Άντε πάλι με τις «οργανωμένες θρησκείες» και την «μπίζνα»
Λοιπόν, δεδομένου πως καλώς ή κακώς υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που και πιστεύουν και (θέλουν να) θρησκεύουν.
Οι ακέφαλες ομάδες των ευαγγελιστών στην Αμερική στο δεύτερο μισό του προηγ. αιώνα είναι η ζωντανή απόδειξη πως η θεσμική οργάνωση των θρησκειών (τύπου Καθολικισμός και Ορθοδοξία) είναι *απαραίτητη* για να μην έχουμε φαινόμενα «αφύπνισης» αιρέσεων του τύπου κλείνομαι σε ένα ράντζο με 50 γυναίκες και 180 παιδιά και 200 καλάσνικοφ καλού κακού, ή, πάω στην μέση της ζούγκλας και αυτοκτονώ ομαδικά με 500 άτομα.
Όποιος δεν το κατανοεί και τα θεωρεί ίδια συγνώμη μα δεν έχει.. κριτική σκέψη.
Σε ότι αφορά τον ρομαντισμό και την σύγκριση Χίπηδων με alt-right να πούμε απλώς πως το imagine του Lenon είναι ρομαντισμός, αλλά οι εξεγέρσεις στην Γαλλία είναι ένα απολύτως πραγματικό και άλυτο πρόβλημα τη ταυτότητας στην δύση σήμερα. Είναι σχεδόν θέμα πολιτισμικής επιβίωσης και όχι ρομαντικού
πλάνου.
socio.logist · 11 Ιουλίου, 2023 at 01:11:21 · →
Αγαπητέ DARVIN λυπάμαι που η κριτική μου στην ταινία σε έκανε να αισθανθείς άβολα, αλλά ένιωσες άβολα – όχι γιατί γράφω “απόλυτα” ούτε γιατί γράφω με “φασιστική νοοτροπία” (μην λέμε ανοησίες..) – αλλά γιατί σε έκανε να σκεφτείς.
Έτσι είναι η κριτική σκέψη, δυσαρεστεί και ξεβολεύει. Και αυτή είναι η αξία της Άρα καλό έκανε και συνέχισε!
Αρκεί βέβαια και να καταλαβαίνεις τι λέει ο άλλος… Για να σε βοηθήσω=
Δεν “μηδενίζω”, ούτε καν ασχολήθηκα με την εμπειρία κάποιου που με τον Θεό “του άλλαξε η ζωή”. Αν έγινε σε σένα πολύ χαίρομαι – άλλοι βρίσκουν νόημα κοντά στη φύση, όταν συνδέονται με ένα σκύλο, ανακαλύπτοντας τη ζωγραφική ή τη μουσική, κλπ κλπ — προσωπικές εμπειρίες – δεν ήταν το θέμα μου….
Να ξεκαθαρίσουμε εδώ, ότι δεν χρειάζεται κανείς να έχει μια εμπειρία για να κάνει κριτική. Κι αν πάλι έχει κάποια εμπειρία, αυτό δεν τον κάνει ειδικό να κρίνει – είναι μόνο η αρχή. Χρειάζονται σπουδές, μέθοδος, θεωρία, θέληση για αλήθεια, αναστοχαστική ευφυία κλπ κλπ.
Η συγκεκριμένη ταινία ισχυρίζεται ότι είναι “αληθινή ιστορία” (δες περιγραφή) ότι εξιστορεί μια “αφύπνιση” κι ότι πρόκειται για “επανάσταση” (δες τίτλο).
Όλα αυτά δέχονται τεράστια κριτική – είναι στην πραγματικότητα ωραιοποιημένα ψέμματα και επικίνδυνες φούσκες- και εκεί εστίασα – όπως θα έπρεπε.
Ενώ τα πρόσωπα που περιγράφει ήταν-είναι πραγματικά απλά διηγείται ενα παραμυθάκι. Π.χ ο χιπυ-παπας υπήρχε αλλά εκδιώχτηκε λόγω ομοφοβίας, ενώ οι χίπυδες έγιναν το τέλειο αγοραστικό κοινό για τον Ευαγγελιστη πάστορα της ταινίας που βρήκε πελάτες. Ο κεντρικός νεαρός της ταινίας είναι επίσης υπαρκτό πρόσωπο – έγινε μεγάλο όνομα με οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις στην πολύπλευρη μπίζνα της Αμερικανο-Ευαγγελικής οργανωμένης θρησκείας μέχρι σήμερα (εκκλησίες, κανάλια, δωρεές, κεφάλαια, επενδύσεις, προιόντα στην αγορά, επιρροή μαζών, βιοτεχνία θαυμάτων, διασυνδέσεις με Τραμπ κλπ). Η ταινία φανερά βασίζεται σε δική του αυτο-βιογραφία(χμμ!..). Γιατί τον ωραιοποιεί, και γιατί δεν κάνει ούτε μία σοβαρή ερώτηση για τον ρόλο της θρησκείας και πως αντιμετώπισε τις πραγματικές αντιφάσεις κάθε κινήματος, κ πως έφτασε σήμερα να επιρεάζει όλο το μιντιακό, οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ? (Οπως ακριβώς γινεται κ στην Ελλάδα με την ντόπια οικονομική, πολιτική, μιντιακή, πολιτιστική, θαυματοποιητική και μεσιτική μπίζνα της οργανωμένης θρησκείας εδω)
Οταν βλέπεις ταινίες που μιλάνε για “αλήθεια” “αφύπνιση” κ “επανάσταση” είναι αναγκαίο να κάνεις ερωτήσεις… *Αλλιώς θα πεθάνουμε φυτά*… Μήπως ο νεαρούλης ήρωας είναι και ο (κρυφός) παραγωγός της ταινίας? Πολύ πιθανό. Μήπως δεν έγινε καμία “αφύπνιση” τελικά? (απλά οι χίπυδες αντάλλαξαν τα ναρκωτικά με άβουλη πίστη – και βολεμα στο σύστημα – το οποίο ενώ σωστά το απέρριπταν και ενώ αυτό είχε αρχίσει ήδη να τους πολεμά μέχρι και να τους πυροβολεί ανοιχτά – με την διεφθαρμένη κ δολοφονική κρατική βία, απλά έγιναν κομμάτι του).
Και κυρίως, όταν μιλάει για “επανάσταση”, είδες εσύ την ταινία να στηρίζει μια τέτοια ιδέα? Το σημαντικό εδώ, όπως τόνισα, είναι να αντιληφθεί κανείς τις ομοιότητες των κινημάτων που δίνουν την αίσθηση της “επανάστασης” στα μέλη τους, (κι έτσι τα προσελκύουν) ενώ φυσικά δεν είναι… Δύο τυπικά παραδείγματα ψευδο-επαναστατικής ψυχοσύνθεσης είναι οι χίπιδες του 60 και οι φασίστες-ακροδεξιοί-συνομωσιολόγοι του σήμερα – που ελκύονται ακριβώς από το αίσθημα ότι πάνε ενάντια στο σύστημα… ενώ φυσικά δεν ισχύει τίποτα τέτοιο, είναι εντελώς βουτηγμένοι σε διαστρεβλωμένες ή εγκληματικές ιδεολογίες.
ΥΓ. Ο Χριστιανισμός πάντως -αν εξαιρέσουμε την οργανωμένη μπίζνα – που όμως κυριαρχεί- έχει κάποια σημαντικά και επαναστατικά στοιχεία – που η ταινία φυσικά δεν έθιξε…
DARVIN · 6 Ιουλίου, 2023 at 17:33:41 · →
Φίλε socio.logist μην μιλάς με απόλυτο τρόπο για καταστάσεις που δεν έχεις βιώσει. Η κατάντια των θρησκευτικών συστημάτων (ευαγγελιστών, ορθοδόξων και όποιων άλλων εσύ θέλεις να βάλεις στην λίστα) δεν μηδενίζει την εμπειρία που κάποιοι άνθρωποι έχουν βιώσει με τον Θεό, μια εμπειρία που τους έχει αλλάξει την ζωή. Επίσης θα πρέπει να ξέρεις ότι όταν χαρακτηρίζεις ομάδες στο σύνολο τους αυτή είναι φασιστική νοοτροπία. (Δηλαδή όλοι οι ευαγγελιστές πάστορες είναι πάστορες από συμφέρον ή όλοι οι ορθόδοξοι παπάδες το ίδιο?) Εσύ που κάνεις αυτή την κριτική για πες μας πόσο δίκαιος άνθρωπος είσαι, δηλαδή ζεις και αναπνέεις για το κοινό καλό ή για τον εαυτό σου?
socio.logist · 6 Ιουλίου, 2023 at 13:48:46 · →
Καλογυρισμένη, ιδεολογική και επιφανειακή παπάρα που ωραιοποιεί μια τεράστια μπίζνα στην ΗΠΑ (Ευαγγελιστές) με μεγαλες πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις σήμερα – και να καυευθύνει μάζες (όπως κ η ανάλογη θρησκειο-μπίζνα στην Ελλάδα δηλ). Πως θα ήθελε δηλαδή να φαίνονται και χωρίς καμία προσπάθεια να αναδείξει τις τεράστιες αντιφάσεις, συγκρούσεις, και πραγματικά προβλήματα του συγκεκριμένου κινήματος-θρησκείας (και κάθε οργανωμένης θρησκείας και του ρόλου της).
Το βασικό σημείο πάντως, για όποιον σκέφτεται ακόμα – και δεν θέλει απλά να εκστασιαστεί, είναι ότι δύο σύγχρονα κινήματα σε άνοδο που μοιάζουν διαφορετικά – οι Χίπιδες του 60 και οι ακροδεξιοί-φασίστες-συνωμοσιολόγοι στην εποχή μας, βράζουν στο ίδιο ακριβώς καζάνι = ψευδο-επανάσταση. Γι’αυτό και αφομοιώνονται πολύ εύκολα και πολύ χρήσιμα από τα υπάρχοντα συστήματα – ενώ παρέχουν την δυνατότητα σε κάποια οπορτουνιστικά μέλη τους να αναρριχηθούν στις υπάρχουσες δομές πλούτου, δύναμης, και κατανάλωσης.
τα σχολια με κινησαν να δω το τρειλερ.αντικειμενικα η ταινια ειναι ενα 4/10 λογου αδιαφορου σεναριου.θα μπορουσε να παει στο 6/10 παρουσιαζοντας τον εναγκαλισμο των λοατκοι απο τους προτεσταντες.αυτο σαν σχολιασμο για την ταινια.στα σχολια το μονο που εχω να σχολιασω ειναι στο πρωτο σχολιο του φιλου socio.στο ιδιο καζανι ακρα δεξια-αριστερα και αναρχικοι.στο ιδιο καζανι βουδιστες-σαιντολογοι.οι επαστατες πλεον κρειβονται στην αποχη,προς το παρον ως φυλακες.θα ηθελα ενα σχολιο απο τον καθηγητη σχετικα με την αποψη του για τους πολιτες του 50% της αποχης . tu].
Μόνον που ακόμη δεν καταλάβατε πως δεν σχολίασα την ταινία αλλά αυτά που λέτε εσείς με αφορμή την ταινία.
Αν θεωρείτε πως η προβληματική που ανέπτυξαν οι μετά-εφηβοι Αμερικάνοι για το Βιετνάμ μπορεί να συγκριθεί ευθέως ως προς τον ρομαντισμό της με την προβληματική της ανόδου του ισλάμ στα γαλλικά προάστια εμένα μου περισσεύει.
Τσιτατα και σεντόνια γράφετε εσείς κύριε καθηγητά . ελπίζω μόνο να μην είστε της ψυχανάλυσης γιατί τα ψυχογραφηματα σας για τους άγνωστους συνομιλητές είναι λίγο έως πολύ γελοία.
(Περί ηλικίας παρανόηση από μέρους μου(
Σου έδωσα καμιά 30-αριά λόγους που η ταινία είναι προβληματική. Βρήκες κάτι θετικό -όχι για την ταινία – αλλά για την “θεσμική θρησκεία” – αγνόησες όλα τα υπόλοιπα, και νομίζεις ότι κάνεις κριτική κι ότι εκφράζεις λογική 🙂
Δεν καταλαβαίνεις ούτε καν την φασιστική καθοδήγηση-μπαρούφα “πολιτιστική επιβίωση” που πέταξες στο τέλος…
Ακούγεσαι σαν εντελώς μπλεγμένος έφηβος σαν τους χίπιδες της ταινίας – και μου λες ότι είσαι νεότερος απ’ότι νομίζω – λες κι εγώ σου είπα κάτι άλλο.
Κάνεις κριτική σε πράγματα που δεν είπα (να το διορθώσεις αυτό…)… κι όμως επιμένεις ότι ο άλλος δεν έχει λογική (που τυχαίνει να διδάσκει στο πανεπιστήμιο)!…
Απλά εθελοτυφλείς, κι ήρθες (όπως φάνηκε απο την 1η πρόταση σου) να υπερασπιστείς την “θρησκεία”
γιατί απλά φοβάσαι…. γιατί απλά αυτός είναι ο συντηρητικός κόσμος γύρω σου…
γιατί χαλάει το image και το νόημα του ποιος φαντάζεσαι ότι είσαι…
Και γιατί νόμισες ότι η θρησκεία χρειάζεται την άθλια υπεράσπισή σου.
Άλλα αντ’άλλων κ στην κορφή κανέλα Χάρη… με εύκολα τσιτάτα-απαντήσεις από τον Κωτσόβολο & με έπαρση για να κρύβεις τα προβλήματα… Προς το παρόν ψάξε γιατί τα συναισθήματά σου γίνονται η αιτία να γίνεσαι αμυντικός και να εθελοτυφλείς. Αργότερα για σένα η κριτική σκέψη (και η “απλή λογική” – μα πως τα λες έτσι), και αν τα καταφέρεις – θέλει κότσια και πολύ κόπο….
και να αλλάξεις τον κόσμο που τώρα περιστρέφεσαι….
προς το παρόν απλά αναπαράγεις ό,τι λέει…
The end 🙂
Το τσουβαλιασβα άρχισε από εκείνον που ταυτίζει χιπικες ευαγγελικές αιρέσεις και cult ομάδες με επίσημες εκκλησίες ιστορίας χιλιετιών.
Ειμαι αρκετά νεότερος από ότι νομίζετε και έχω την κριτική ικανότητα να διακρίνω πως η ταύτιση της δεξιάς αντίδρασης των millennium νέων με τους αριστερούς χιπιδες του 1960, που επίσης έγινε από εσάς, είναι πολύ μα πολύ προβληματική.
Κανένας εθνικισμός. Απλή λογική.
Αγαπητέ Χάρη, δεν είναι κρίμα το όνομα και καθόλου ουσία? Η άποψή σου δεν έχει καμία σχέση με κριτική ανάλυση. Αλλά προφανώς έχεις μεγάλη ιδέα ότι τα ξέρεις όλα και για τις “κριτικές” ικανότητες σου ε; :-)) Λοιπόν, κάτι πας να ξεκινήσεις με την θεσμική θρησκεία ενάντια σε cult οργανώσεις, έχεις κάποιες ιδέες – αλλά αυτό ειναι μόνο μια μικρή πλευρά της αναλυσης, μετά αρχίζεις τα πασαλείματα, υπεραπλουστεύσεις και γρήγορα συμπεράσματα που μάλλον σε βολεύουν. Δεν μπορείς μας λες να δεις τίποτα άλλο… Φυσικά δεν μπαίνεις καθόλου στην ουσία που έγραψα κ προφανώς δεν βολεύει… . Πετάς και μια Γαλλία άλλα αντ΄άλλων για σάλτσα… και τέλος πετάς και μια “πολιτισμική επιβίωση” που βρωμάει φασιστική εθνικιστική ενημέρωση-προπαγάνδα (πιθανόν να μην το έχεις καταλάβει ακόμα αυτό – πιθανόν να το έχεις και να σου αρέσει…)
Επειδή δεν (θέλεις ή μπορείς) να κατανοήσεις πολύπλοκα θέματα – και θέματα που δεν είναι άσπρο-μαύρο, και θέματα που χρειαζονται πλυντήριο όχι πασαλείματα, νομίζεις κ ότι όλοι οι άλλοι είναι χαζοί ε; … Σε κόβω στην ηλικία των χίπιδων, ή λιγο μικρότερο, να προσέχεις LOL
Άντε πάλι με τις «οργανωμένες θρησκείες» και την «μπίζνα»
Λοιπόν, δεδομένου πως καλώς ή κακώς υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που και πιστεύουν και (θέλουν να) θρησκεύουν.
Οι ακέφαλες ομάδες των ευαγγελιστών στην Αμερική στο δεύτερο μισό του προηγ. αιώνα είναι η ζωντανή απόδειξη πως η θεσμική οργάνωση των θρησκειών (τύπου Καθολικισμός και Ορθοδοξία) είναι *απαραίτητη* για να μην έχουμε φαινόμενα «αφύπνισης» αιρέσεων του τύπου κλείνομαι σε ένα ράντζο με 50 γυναίκες και 180 παιδιά και 200 καλάσνικοφ καλού κακού, ή, πάω στην μέση της ζούγκλας και αυτοκτονώ ομαδικά με 500 άτομα.
Όποιος δεν το κατανοεί και τα θεωρεί ίδια συγνώμη μα δεν έχει.. κριτική σκέψη.
Σε ότι αφορά τον ρομαντισμό και την σύγκριση Χίπηδων με alt-right να πούμε απλώς πως το imagine του Lenon είναι ρομαντισμός, αλλά οι εξεγέρσεις στην Γαλλία είναι ένα απολύτως πραγματικό και άλυτο πρόβλημα τη ταυτότητας στην δύση σήμερα. Είναι σχεδόν θέμα πολιτισμικής επιβίωσης και όχι ρομαντικού
πλάνου.
Αγαπητέ DARVIN λυπάμαι που η κριτική μου στην ταινία σε έκανε να αισθανθείς άβολα, αλλά ένιωσες άβολα – όχι γιατί γράφω “απόλυτα” ούτε γιατί γράφω με “φασιστική νοοτροπία” (μην λέμε ανοησίες..) – αλλά γιατί σε έκανε να σκεφτείς.
Έτσι είναι η κριτική σκέψη, δυσαρεστεί και ξεβολεύει. Και αυτή είναι η αξία της Άρα καλό έκανε και συνέχισε!
Αρκεί βέβαια και να καταλαβαίνεις τι λέει ο άλλος… Για να σε βοηθήσω=
Δεν “μηδενίζω”, ούτε καν ασχολήθηκα με την εμπειρία κάποιου που με τον Θεό “του άλλαξε η ζωή”. Αν έγινε σε σένα πολύ χαίρομαι – άλλοι βρίσκουν νόημα κοντά στη φύση, όταν συνδέονται με ένα σκύλο, ανακαλύπτοντας τη ζωγραφική ή τη μουσική, κλπ κλπ — προσωπικές εμπειρίες – δεν ήταν το θέμα μου….
Να ξεκαθαρίσουμε εδώ, ότι δεν χρειάζεται κανείς να έχει μια εμπειρία για να κάνει κριτική. Κι αν πάλι έχει κάποια εμπειρία, αυτό δεν τον κάνει ειδικό να κρίνει – είναι μόνο η αρχή. Χρειάζονται σπουδές, μέθοδος, θεωρία, θέληση για αλήθεια, αναστοχαστική ευφυία κλπ κλπ.
Η συγκεκριμένη ταινία ισχυρίζεται ότι είναι “αληθινή ιστορία” (δες περιγραφή) ότι εξιστορεί μια “αφύπνιση” κι ότι πρόκειται για “επανάσταση” (δες τίτλο).
Όλα αυτά δέχονται τεράστια κριτική – είναι στην πραγματικότητα ωραιοποιημένα ψέμματα και επικίνδυνες φούσκες- και εκεί εστίασα – όπως θα έπρεπε.
Ενώ τα πρόσωπα που περιγράφει ήταν-είναι πραγματικά απλά διηγείται ενα παραμυθάκι. Π.χ ο χιπυ-παπας υπήρχε αλλά εκδιώχτηκε λόγω ομοφοβίας, ενώ οι χίπυδες έγιναν το τέλειο αγοραστικό κοινό για τον Ευαγγελιστη πάστορα της ταινίας που βρήκε πελάτες. Ο κεντρικός νεαρός της ταινίας είναι επίσης υπαρκτό πρόσωπο – έγινε μεγάλο όνομα με οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις στην πολύπλευρη μπίζνα της Αμερικανο-Ευαγγελικής οργανωμένης θρησκείας μέχρι σήμερα (εκκλησίες, κανάλια, δωρεές, κεφάλαια, επενδύσεις, προιόντα στην αγορά, επιρροή μαζών, βιοτεχνία θαυμάτων, διασυνδέσεις με Τραμπ κλπ). Η ταινία φανερά βασίζεται σε δική του αυτο-βιογραφία(χμμ!..). Γιατί τον ωραιοποιεί, και γιατί δεν κάνει ούτε μία σοβαρή ερώτηση για τον ρόλο της θρησκείας και πως αντιμετώπισε τις πραγματικές αντιφάσεις κάθε κινήματος, κ πως έφτασε σήμερα να επιρεάζει όλο το μιντιακό, οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ? (Οπως ακριβώς γινεται κ στην Ελλάδα με την ντόπια οικονομική, πολιτική, μιντιακή, πολιτιστική, θαυματοποιητική και μεσιτική μπίζνα της οργανωμένης θρησκείας εδω)
Οταν βλέπεις ταινίες που μιλάνε για “αλήθεια” “αφύπνιση” κ “επανάσταση” είναι αναγκαίο να κάνεις ερωτήσεις… *Αλλιώς θα πεθάνουμε φυτά*… Μήπως ο νεαρούλης ήρωας είναι και ο (κρυφός) παραγωγός της ταινίας? Πολύ πιθανό. Μήπως δεν έγινε καμία “αφύπνιση” τελικά? (απλά οι χίπυδες αντάλλαξαν τα ναρκωτικά με άβουλη πίστη – και βολεμα στο σύστημα – το οποίο ενώ σωστά το απέρριπταν και ενώ αυτό είχε αρχίσει ήδη να τους πολεμά μέχρι και να τους πυροβολεί ανοιχτά – με την διεφθαρμένη κ δολοφονική κρατική βία, απλά έγιναν κομμάτι του).
Και κυρίως, όταν μιλάει για “επανάσταση”, είδες εσύ την ταινία να στηρίζει μια τέτοια ιδέα? Το σημαντικό εδώ, όπως τόνισα, είναι να αντιληφθεί κανείς τις ομοιότητες των κινημάτων που δίνουν την αίσθηση της “επανάστασης” στα μέλη τους, (κι έτσι τα προσελκύουν) ενώ φυσικά δεν είναι… Δύο τυπικά παραδείγματα ψευδο-επαναστατικής ψυχοσύνθεσης είναι οι χίπιδες του 60 και οι φασίστες-ακροδεξιοί-συνομωσιολόγοι του σήμερα – που ελκύονται ακριβώς από το αίσθημα ότι πάνε ενάντια στο σύστημα… ενώ φυσικά δεν ισχύει τίποτα τέτοιο, είναι εντελώς βουτηγμένοι σε διαστρεβλωμένες ή εγκληματικές ιδεολογίες.
ΥΓ. Ο Χριστιανισμός πάντως -αν εξαιρέσουμε την οργανωμένη μπίζνα – που όμως κυριαρχεί- έχει κάποια σημαντικά και επαναστατικά στοιχεία – που η ταινία φυσικά δεν έθιξε…
Φίλε socio.logist μην μιλάς με απόλυτο τρόπο για καταστάσεις που δεν έχεις βιώσει. Η κατάντια των θρησκευτικών συστημάτων (ευαγγελιστών, ορθοδόξων και όποιων άλλων εσύ θέλεις να βάλεις στην λίστα) δεν μηδενίζει την εμπειρία που κάποιοι άνθρωποι έχουν βιώσει με τον Θεό, μια εμπειρία που τους έχει αλλάξει την ζωή. Επίσης θα πρέπει να ξέρεις ότι όταν χαρακτηρίζεις ομάδες στο σύνολο τους αυτή είναι φασιστική νοοτροπία. (Δηλαδή όλοι οι ευαγγελιστές πάστορες είναι πάστορες από συμφέρον ή όλοι οι ορθόδοξοι παπάδες το ίδιο?) Εσύ που κάνεις αυτή την κριτική για πες μας πόσο δίκαιος άνθρωπος είσαι, δηλαδή ζεις και αναπνέεις για το κοινό καλό ή για τον εαυτό σου?
Καλογυρισμένη, ιδεολογική και επιφανειακή παπάρα που ωραιοποιεί μια τεράστια μπίζνα στην ΗΠΑ (Ευαγγελιστές) με μεγαλες πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις σήμερα – και να καυευθύνει μάζες (όπως κ η ανάλογη θρησκειο-μπίζνα στην Ελλάδα δηλ). Πως θα ήθελε δηλαδή να φαίνονται και χωρίς καμία προσπάθεια να αναδείξει τις τεράστιες αντιφάσεις, συγκρούσεις, και πραγματικά προβλήματα του συγκεκριμένου κινήματος-θρησκείας (και κάθε οργανωμένης θρησκείας και του ρόλου της).
Το βασικό σημείο πάντως, για όποιον σκέφτεται ακόμα – και δεν θέλει απλά να εκστασιαστεί, είναι ότι δύο σύγχρονα κινήματα σε άνοδο που μοιάζουν διαφορετικά – οι Χίπιδες του 60 και οι ακροδεξιοί-φασίστες-συνωμοσιολόγοι στην εποχή μας, βράζουν στο ίδιο ακριβώς καζάνι = ψευδο-επανάσταση. Γι’αυτό και αφομοιώνονται πολύ εύκολα και πολύ χρήσιμα από τα υπάρχοντα συστήματα – ενώ παρέχουν την δυνατότητα σε κάποια οπορτουνιστικά μέλη τους να αναρριχηθούν στις υπάρχουσες δομές πλούτου, δύναμης, και κατανάλωσης.